Status update VAR verklaring

De VAR (verklaring arbeidsrelatie) verklaring komt per 1 januari 2016 definitief te vervallen. Deze wijziging heeft ingrijpende gevolgen voor de geschatte hoeveelheid van 1,4 miljoen ZZP’ers in Nederland. Tot en met 1 januari 2016 kunnen nog VAR verklaringen worden aangevraagd door ZZP’ers, maar na deze peildatum dienen de opdrachtgevers en -nemers aan te tonen dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie.

Hoe kunnen opdrachtgevers en -nemers aantonen dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie?

Er is geen verplichte vorm om te kunnen aantonen dar er geen sprake is van een arbeidsrelatie. Dit kunt u op een tweetal meest voor de hand liggende manieren doen, wij zullen hieronder deze beschrijven.

Voorbeeldovereenkomsten
Dit kunt u eventueel doen met behulp van de voorbeeldovereenkomsten ook gepubliceerd op de website van de belastingdienst, zie de link hieronder:
Voorbeeldovereenkomst belastingdienst

Helaas zijn er momenteel per 7 oktober 2015 nog maar 2 voorbeeldovereenkomsten gepubliceerd, namelijk één voor een coördinerend stralingsdeskundige en een voor een gastdocent masterclass. Het is voorlopig afwachten hoe snel de andere overeenkomsten zullen worden gepubliceerd en of er überhaupt overeenkomsten worden gepubliceerd die specifiek van toepassing zijn een specifieke situatie.

Uw eigen overeenkomst
Naast de voorbeeldovereenkomsten is het ook mogelijk om een eigen overeenkomst op te stellen en deze voor te leggen bij de belastingdienst. De belastingdienst zal deze overeenkomst dan beoordelen of er wel of niet sprake is van een arbeidsrelatie en dus dat de opdrachtgever wel of niet loonheffingen moet inhouden voor de opdrachtnemer/ZZP’er.

Voorbeeld overeenkomst toegepast of eigen overeenkomst voorgelegd wat nu?

De belastingdienst vrijwaart de opdrachtgever van inhouding loonheffingen bij een voorbeeld overeenkomst of na beoordeling van uw eigen overeenkomst. Hiermee wordt de risico beperkt voor de opdrachtgever op eventuele naheffingsaanslagen voor de loonheffingen. De voorwaarde is dat de overeenkomst dan ook daadwerkelijk dient te worden nageleefd. Hierbij plaatsen wij de kanttekening dat de overeenkomsten enkel de inhouding van de loonheffingen raken en dus niets zeggen over de ondernemerschap van de opdrachtnemer/ZZP’er. Pas bij het beoordelen van de aangifte inkomstenbelasting zal de belastingdienst beslissen of de inkomsten als winst uit onderneming of als overige inkomsten kunnen worden aangemerkt. Opdrachtnemers/ZZP’ers lopen risico op eventuele naheffingsaanslagen voor de omzet- en inkomstenbelasting indien zij niet als ondernemer worden aangemerkt.

Voorkom risico’s en laat u bijstaan of adviseren door Optimum Administratie & Advies

Bent u een opdrachtgever en u wenst geen risico’s ten aanzien van mogelijke naheffingsaanslagen met betrekking tot de loonheffingen. Of bent u opdrachtnemer/ZZP’er en wenst u geen risico’s ten aanzien van naheffingsaanslagen omzet- en inkomstenbelasting, laat u dan bijstaan of adviseren door Optimum Administratie & Advies. Neem vrijblijvend contact op door te mailen naar info@optimum-aa.nl of door te bellen naar 085-7732037.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.