Overgang op IBAN bankrekeningen

Heeft de overgang op IBAN een impact? Op deze hamvraag en de totstandkoming van IBAN bankrekeningen zal hieronder een antwoord en toelichting worden gegeven.

Met ingang van 1 februari 2014 treedt de SEPA-betaalstandaarden (Single Euro Payments Area) in werking, waardoor iedereen zowel particulieren als bedrijven verplicht worden gesteld om te betalen met IBAN bankrekeningnummers. Deze ontwikkeling is op gang gezet door de Europese Commissie om de Europese éénwording van de markt te stimuleren. Met behulp van de IBAN bankrekeningnummers wordt het vergemakkelijkt om te betalen en te incasseren binnen de Europese landen die deelnemen aan de SEPA-betaalstandaarden.

De impact en Waar moet u als ondernemer rekening mee houden en welke voorbereidingen moet u in ieder geval hebben getroffen om als bedrijf soepel over te gaan op de nieuwe betaalstandaarden?

– Maakt u gebruik van boekhoudsoftware met een bankkoppeling? Dan dient u de boekhoudsoftware te updaten of bij te werken, zodat de bankkoppeling blijft gewaarborgd.
– Voert u incasso’s uit? Dan dient u de IBAN bankrekeningnummers en de BIC codes van uw klanten op te vragen en op te nemen in uw administratie. Verder is het aan te raden om met uw bank aan tafel te schuiven om te overleggen of uw huidige incassoproducten en incassocontracten kunnen worden gehandhaafd of dat u nieuwe producten en contracten moet afsluiten.
– Verkoopt u op rekening? Dan dient u er voor te zorgen dat uw klanten uw IBAN bankrekeningnummer(s) en de BIC code(s) van u krijgen, dit om te voorkomen dat uw klanten overboekingsproblemen zullen ondervinden. U kunt nu al op uw facturen naast uw reguliere bankrekeningnummer(s) ook uw IBAN bankrekeningnummer(s) en de bijbehorende BIC code(s) vermelden, zodat u in ieder geval tijdig uw (nieuwe) bankgegevens communiceert. U kunt uw IBAN bankrekeningnummer(s) en de BIC code(s) zelf opzoeken via de website: www.ibanbicservice.nl.

Wenst u meer informatie of heeft u ondersteuning nodig om succesvol over te gaan op IBAN dan ondersteunen wij u daar graag bij, bel gerust met ons telefoonnummer of vul uw contactgegevens in onder contact.

One Comment

  1. cruncSlus-Reply
    17 december 2013 at 12:14

    goede start

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.