Voorstellen voor de wijziging van het belastingstelsel

Sinds kort is in verscheidene media de resultaten bekend gemaakt van het rapport van de Commissie Van Dijkhuizen. De Tweede Kamer heeft de Commissie van Dijkhuizen aangesteld om het belastingen- en toeslagen stelsel te herzien. De Commissie heeft na de herziening samengevat de volgende adviezen geformuleerd om zo een eenvoudiger-, en verbeterd belastingen- en toeslagenstelsel te kunnen bewerkstelligen.

– Een ruimere eerste schijf
– Minder aftrekposten
– Eenvoudiger maken van toeslagen
– Verhoging van de omzetbelasting naar 23%

Deze adviezen leveren ook een positieve bijdrage aan de arbeidsmarkt volgens het CPB, want door de invoering van deze adviezen begroot het CPB dat er ruim 140.000 banen zullen ontstaan.

De Commissie concludeert verder dat indien de toeslagen worden samengevoegd en rechtstreeks aan de zorgverzekeraars wordt uitbetaald dat dan het toeslagenstelsel wordt vereenvoudigd en fraude bestendiger wordt gemaakt. Er is ook een advies uitgebracht om het forfaitair rendement in Box 3 te verlagen van 4% naar 2,4%, omdat het gemiddelde rendement in Box 3 over vijf jaar is vastgesteld op 2,4%. Daarnaast zijn er ook adviezen uitgebracht voor de directeur groot aandeelhouders (DGA’s). Nu zijn DGA’s verplicht om bij wet vastgestelde salarissen aan zichzelf uit te keren, maar dit zou volgens de Commissie vrijgesteld moeten worden en dus dat DGA’s zelf mogen bepalen wat de hoogte mag zijn van hun salarissen mits in lijn met vergelijkbare werknemers in Box 1. Verder adviseert de Commissie een forfaitair rendement in te voeren voor Box 2 van 4% te verlagen naar 2,4%.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de rijksoverheid, zie http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/. De bovengenoemde adviezen zijn nog niet doorgevoerd in de belasting- en toeslagenstelsel, maar wenst u desondanks meer informatie vanuit ons kantoor of heeft u concrete vragen, bel gerust met ons telefoonnummer of vul uw contactgegevens in onder contact.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.