Verplichte pensioenregeling ZZP’ers

De verplichte pensioenregeling voor Zelfstandigen zonder personeel/ondernemers (hierna: ZZP’ers) is per 1 januari 2015 ingegaan en ondanks verzet blijft deze regeling gehandhaafd door de politiek. Wij betreuren het als administratie- en belastingadvieskantoor voor alle ZZP’ers die zich met tegenzin gedwongen voelen tot deelname aan de pensioenregeling.

Waarom verplichte deelname pensioenregeling?

De verplichte pensioenregeling is ontstaan uit angst van de overheid dat ZZP’ers op hun oude dag onvoldoende inkomen hebben om rond te komen. Immers hebben ZZP’ers op hun oude dag dus na het bereiken van de AOW-leeftijd van minimaal 67 jaar (indien u bent geboren na 1 januari) enkel recht op een AOW uitkering en dat is geen vetpot. Indien de ZZP’er zelf geen andere faciliteiten (voorbeelden: lijfrente, spaargeld, beleggingen, oudedagsreserve of andere vermogensbestanddelen) heeft opgebouwd dan is de kans groot dat de ZZP’er op zijn oude dag onvoldoende inkomen heeft en in financiële problemen komt. Dit is een vlieger die niet voor iedere ZZP’er opgaat, want er zijn natuurlijk ook een scala aan ZZP’ers die zelf verstandig genoeg zijn om voor hun eigen oude dag te zorgen. Echter wordt er simpelweg tot onze spijt over één kam geschoren, waardoor alle ZZP’ers worden verplicht om deel te nemen tot de verplichte pensioenregeling. Er is nog wel een ademlating, want deze verplichting geldt niet voor alle sectoren waarin ZZP’ers actief zijn.

Verplichte sectoren/ZZP’ers

Zoals hierboven gemeld is het een ademlating dat niet alle sectoren waarin ZZP’ers actief zijn deze verplichting geldt. De ZZP’ers die actief zijn in de volgende sectoren zijn verplicht tot een pensioenverplichting:

  • Schilders
  • Stukadoors
  • Afbouwbedrijven
  • Fysiotherapeuten
  • Tandartsen

Alle ZZP’ers die actief zijn in de overige sectoren zijn voorlopig nog vrijgesteld voor een verplichte pensioenregeling. Als administratie- en belastingadvieskantoor zijn wij van mening dat een verplichte pensioenregeling geen goede zaak is en in strijd is met het basisbeginsel van het ondernemerschap: vrijheid. Wij volgen momenteel de politieke ontwikkelingen op de voet en hopen dat de politiek de verplichte pensioenregeling zal afschaffen. Daarnaast vinden wij het goed dat er de mogelijkheid wordt geboden voor ZZP’ers die wel ‘vrijwillig’ willen deelnemen aan de pensioenregeling.

Voorkom risico’s van inkomensgebrek op uw oude dag en laat u bijstaan of adviseren door Optimum Administratie & Advies
Bent u ZZP’er binnen of buiten de verplichte sectoren en wenst u meer informatie met betrekking tot de verplichte deelname aan de pensioenregeling. Of wilt u meer informatie met betrekking tot andere faciliteiten voor uw oude dag laat u dan bijstaan of adviseren door Optimum Administratie & Advies. Neem vrijblijvend contact op door te mailen naar info@optimum-aa.nl of door te bellen naar 085-7732037.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.